Izveštaj o Erasmus+ projektu iz ugla učesnika:

 

  • Nataša Falb
  • Ana Beredi
  • Marija Dabić
  • Elena Šerko
  • Igor Vezmar
  • Luka Dimitrić

 

Projekat (2020-3-SE02-KA105-002981 DIARIENUMMER – 1530/20 Ye Pro.) je održan u Švedskoj / Katrineholm u periodu od 25. oktobra do 6. novembra 2021. godine organizovan od strane organizacije "Sveriges Ensamkommande Förening".

 

Zemlje učesnice iz kojih je došlo 60 učesnika su: Švedska, Rumunija, Francuska, Španija, Makedonija, Nemačka, Litvanija, Srbija i Turska.


Glavna tema ovog projekta je bila ekologija i generalno širenje svesti o zaštiti naše planete mlađim ali i starijim generacijama. Uz razne diskusije stekli smo znanje o mnogim ekološkim problemima i kako možemo rešiti pojedine probleme, kako da budemo obzirniji prema prirodi naših država i šta mi kao individualci možemo da uradimo da poboljšamo ekološku situaciju.
Takođe smo naučili mnogo o drugim kulturama pomoću interkulturalnih večeri gde je svaka država predstavila svoje običaje, hranu i muziku, iskusili smo internacionalnu kuhinju i preko raznih aktivnosti imali smo šansu da sklopimo nova prijateljstva.


Tokom 13 dana koje smo proveli na ovom projektu skoro svaki dan smo imali neformalna predavanja od 10 ujutru sa pauzama. Tokom ovih sati, zavisno od dana imali smo različite zadatke. Na primer jedan dan smo bili podeljeni u nacionalne timove i svaki tim je dobio papir i na njemu nacrtano drvo sa poljima. Dobili smo 30 minuta da raspravljamo šta je najveći ekološki problem za našu zemlju i da otkrijemo i zapišemo koji su problemi. Nakon toga svi smo se zajedno okupili i svaki tim je imao priliku da prezentuje šta je uradio i tokom te prezentacije svi ostali timovi su bili uključeni u raspravi kakva mogu biti rešenja za naš problem. Pomoću ovakvih i sličnih aktivnosti i zadataka naučili smo kako da budemo aktivniji i svesniji kao i kako da sagledavamo jednu temu iz više različitih uglova.


Jedan od najboljih načina da naučimo što više su bile ekološke radionice koje su podrazumevale jedan energizer pa posle toga rad na konkretnim zadacima zavisno od toga šta je koja država organizovala i na koji način. Pomoću njih smo mogli da vidimo kako svaka država radi zajedno, koliko su ljudi oko nas kreativni i snalažljivi, a koliko smo i mi sami.
Takođe, svako jutro smo igrali energizere koji su služili da jutro započnemo na energičan i zabavan način kako bi nam ceo dan bio produktivniji. Neki primeri ovih energizera su igre kao: muzičke stolice, vrući krompiri i mnogi drugi.


Naravno, imali smo i neke slobodnije događaje kao takmičenja gde smo u timovima snimali filmove, ili gde je svaki tim imao da smisli ples uz odgovarajuću pesmu, imali smo žurku za Noć veštica gde smo imali nagrade za najbolje kostime i druge slične, jednako kreativne događaje.
Jedan poseban dan je bio odvojen za šetnju od 20 kilometara gde su učesnici imali priliku da vide i istraže prirodu Švedske.


Upoznavanjem i pričanjem sa ostalim učesnicima razvili smo komunikativne i socijalne veštine što je takođe bilo vrlo korisno za nas.


Dve nedelje koje smo proveli na ovom projektu su bile jedno divno i zabavno iskustvo koje ćemo zauvek pamtiti.