Izveštaj iz ugla naših učesnika - predstavnika Srbije na ovom projektu:

 

Nataša Falb

Luka Smiljanić

Olga Vučić

Sofija Lukić

Vukašin Radulović

 

 

“Let’s work for work 3” – Bugarska, 16.-25. jun 2021. godine

 

Udruženje „The change is in you“ iz Bugarske vodeći je partner na projektu „Let’s work for work 3” (2019-3-BG01-KA105-077835) finansiranom od strane Evropske unije kroz program Erasmus+. Partner iz Srbije je Udruženje „Kulturni centar mladih Vojvodine“. Cilj projekta je omogućavanje mladim ljudima iz Evrope da steknu nova znanja i nauče različite metode kako bi lakše došli do zaposlenja ili osnovali sopstveni biznis nakon završenog školovanja, a sve u svrhu smanjenja nezaposlenosti mladih u Evropi.


Šest timova iz osam različitih zemalja učestvovalo je na ovom projektu – timovi iz Mađarske, Litvanije, Rumunije, Španije, Poljske, Turske, Bugarske i Srbije (svaki tim sa po četvoro učesnika i jednim tim liderom).


Na radnim sesijama i radionicama učesnici su imali priliku da prvenstveno upoznaju druge kulture, prihvate različitosti i nauče da ih poštuju, da se suoče sa različitim temperamentima kroz timski rad i da unaprede svoje veštine komunikacije sa okruženjem.

 

"Deset dana odvojen od doma, a opet kao da smo kod kuće. Živimo zajedno, svako jutro se budimo zajedno, ručamo zajedno, jedemo zajedno, uživamo zajedno...


Ovakav projekat ne pruža samo jedinstven oblik znanja i korisnih informacija, već pruža i komunikaciju sa ljudima na koje se vrlo brzo naviknemo; sa kojima postanemo zajednica, porodica. Upoznati ljude različitih kultura, običaja, jezika i mentaliteta sa kojima je neophodno da živimo određen period je ogromna prilika koju niko ne treba da propusti. Najveća iskustva ovde zajedno čine ogromno životno iskustvo, a to jesu: tolerancija, radost, komunikacija i ljubav. Učimo da budemo tolerantni prema drugim kulturama, da budemo srećni i zadovoljni sa osvojenim mestom s kojim nas je život nagradio, da, iako pričamo različite jezike, komuniciramo kao da govorimo jedan, a da se volimo kao porodica. Učimo da radimo u timu, da se razumemo, da se poštujemo i da uživamo - sve je to deo ovog iskustva. Učimo jedni druge svemu što znamo, razmenjujemo znanje i ljubav, učimo da budemo deca i odrasli, tinejdžeri i matorci. Učimo šta je život. Pored svega ovoga, učimo kako da život učinimo boljiim i da pomognemo sebi u nezgodnim i, možda neprijatnom, situacijama sa kojima se susrećemo pre novog život trona, koji se zove posao. Učimo da se konsultujemo u timu, budemo jednaki, jednako poštujemo i budemo poštovani. Shvatamo okrutnost i nepravdu današnjeg sveta, a učima da prevaziđemo takve prepreke i da ih na najbolji način iskoristimo kao pomoć nama samima. Učimo kako da vudemo najbolji u poslu koji će nam život doneti i u situacijama koje nam stoje na putu.


Sve u svemu, jedinstveno iskustvo i srećna priča sa još srećnijim krajem jesu ono što odlikuje ovakav i sve kampove slične ovom, a svi smo mi veoma zahvalni što smo tu gde jesmo i što smo velika, iskusna i nezaboravna uspomena."