Izveštaj iz ugla naših učesnika - predstavnika Srbije na ovom projektu:

 

Nataša Falb

Aleksej Prokopić

Luka Smiljanić

Ana Beredi

Kristijan Kindernaj

Monika Aleksi

 

 

“Recycling - how and why” – Bugarska, 26. jul .- 4. avgust 2021. godine

 

Udruženje „The change is in you“ iz Bugarske vodeći je partner na projektu „Recycling - how and why” (2019-3-BG01-KA105-077983) finansiranom od strane Evropske unije kroz program Erasmus+. Partner iz Srbije je Udruženje „Kulturni centar mladih Vojvodine“. Cilj projekta je omogućavanje mladim ljudima iz Evrope da steknu nova znanja i razviju svest o ekologiji i recikliranju.


Šest timova iz osam različitih zemalja učestvovalo je na ovom projektu – timovi iz Letonije, Španije, Rumunije, Poljske, Litvanije, Kipra, Bugarske i Srbije (svaki tim sa po četvoro učesnika i jednim tim liderom).


Na radnim sesijama i radionicama učesnici su imali priliku da prvenstveno upoznaju druge kulture, prihvate različitosti i nauče da ih poštuju, da se suoče sa različitim temperamentima kroz timski rad i da unaprede svoje veštine komunikacije sa okruženjem.

 

 

 

Dan 1.
(26.07.2021.)

 

Stigli smo u Bugarsku u grad Trijavna i smestili se u „Dečijem selu“. Prvi dan su tek svi učesnici pristizali i zato nije bio organizovan sastanak uvezi rada na projektu. Tokom dana neformalno smo se upoznali sa ostalim učesnicima seminara i dogovorili za sutrašnji prvi radni dan.


Dan 2.
(27.07.2021.)

 

Prvog radnog dana smo se svi sastali u konferencijskoj sali i upoznali se kroz zanimmljive igre i enerdžajzere. Predstavnici zemalja koji su došli na seminar su bili iz Rumunije, Poljske, Litvanije, Kipra, Španije, Srbije i domaćini iz Bugarske. Na prvom sastanku smo takođe razradili temu o bitnosti Erasmus-a i Youthpass-a. Oko podneva smo obišli centar grada, vratili se u smeštaj, jeli i opet nastavili sa sastankom. Pošto je tema celog projekta zasnovana na recikliranju, dogovorili smo se, kako mi možemo da  poboljšamo naše delovanje tokom boravka u Bugraskoj. Napravili smo plan ishrane i recikliranja i podelili se u reflekcione grupe sa kojima smo imali sastanak svaki dan. Pošto su učesnici bili iz različitih zemalja, svako veče je bilo organizovano interkulturalno veče, gde smo predsatvljali svoju državu. Prvi su bili Rumuni i Litvanci. Posle njihovih prezentacija pripremili su njihova tradicionalna jela i tako smo završili veče.


Dan 3.
(28.07.2021.)

 

Ujutru smo krenuli u obilazak u centar za recikljiranje  i videli kako tretiraju otpad koji može da se reciklira i koji na žalost ne može. Tokom obilaska bili smo podeljeni u dve grupe i dve žene, koje tamo rade i objasnile su nam princip rada tih mašina kojima se sortira otpad, kako se on pročišćava i na koji način može sve ponovo da se iskoristi. Nakon toga obišli smo objekat gde smo videli kako se tretiraju otpadne vode. Posle smo se vratili u Trijavnu, poradili na timbildingu i pričali o utiscima sa putovanja. Kasnije smo opet imali sastanak sa internacionalnim grupama. Grupe su bile napravčjene s razlogom, da otvoreno popričamo o svemu, o radu učesnika, o smeštaju o organizaciji samog projekta, kako bi smo ako ima nekih problema mogli da kažemo organizatoru projekta i da sve rešimo. Uveče su svoju državu predstavili Poljaci i Kiprani. Nakon toga su svi učesnici pripremali prezentaciju o potrošnji vode u državi iz koje potiču. 


Dan 4.
(29.07.2021.)


Na sastanku smo vodili diskusiju o stanju vode u svojoj državi i pričali o dobrim i lošim primerima. Pošto smo prethodni dan obišli centar za reciklažu otpada i objekat prečišćavanja vode, podeljeni u 4 internacionalna tima smo imali za ulogu da osmislimo na kakav način može da se probudi svest kod ljudi o ovim ekološkim problemima. Dogovor je bio da prvo napravimo prezentaciju o čuvanju vode. Nakon više sastanaka i dogovaranja u grupama smo se sreli sa organizatorom i predložili mu svoje ideje. Jedan tim je imao video, drugi video sa animacijom, treći predstavu a četvrti društvenu igru. Nakon sastanka smo se pripremali za naše sutrašnje prezentovanje o vodi. Takođe mi kao tim iz Srbije smo uporedo sa radom na prezentaciji o vodi pripremali i prezentaciju o Srbiji, koju smo imali kasnije to veče. Posle nas su sledili Španci. Zajedno smo predstavili našu tradicionalnu hranu. Nakon toga smo se razišli i pripremali se za prezentaciju o reciklaži plastike. To smo radili u nacionalnim timovima.


Dan 5.
(30.07.2021.)

 

Podeljeni po državama smo na prvom sastanku prezentovali stanje recikliranja plastičnog otpada u našim državama. Nakon toga smo imali slobodno vreme, koje smo iskoristili za završavanje prezentacije internacionalnih timova. Dan u znaku očuvanja vode je bio jako zanimljiv. Svaka grupa je pripremila svoju prezentaciju na poseban način.  U mešanim timovima  smo opet imali sastanak i isto tako, kao što smo radili prezentaciju o čuvanju vode, počeli smo da pravimo prezentaciju o (ne)korišćenju plastike. Podeljeni u mešane timove jedna grupa je pripremala video, druga modnu reviju, treća film, četvrta tik-tok video a peta muzički nastup. Zajedno smo timski radili svako u svojoj grupi. Nakon toga smo imali sastanak reflekcionih grupa i sastanak tim lidera. Te večeri su se predstavili domaćini iz Bugarske. 


Dan 6.
(31.07.2021.)

 

Kad smo se ujutru sreli, opet kao i svaki dan počeli smo igrama i enerdžajzerima i nastavili sa ozbiljnim radom. Svaka grupa je opet prezentovala svoj rad vezan za smanjenje korišćenja plastične ambalaže. Posle toga smo imali slobodno vreme, nakon čega je sledio sastanak, gde nam je organizator više pričao o Erasmus+ i Youthpass-u i važnosti sertifikata. O tome smo kasnije pričali u reflekcionim grupama i pokušavali da zajedno popunimo formulare. Posle smo imali malo više slobodnog vremena, te smo imali mogućnost da odemo na izlet u Plačkovce, gde smo prvo otišli na bazen, ostali na kulturno-umetničkom programu, posetili vašar i vratili se u Trijavnu.


Dan 7.
(01.08.2021.)

 

Ujutru smo diskutovali o diseminaciji projekta i šta treba da uradimo da završimo finalnu brošuru. Sve teme o kojima smo pričali, sva mesta koje smo posetili, sve aktivnosti koje smo radili trebalo je da svrstamo u jedan finalni dokument. Stoga smo ustanovili ko je za šta zadužen i u timovima smo radili sve zajedno. Jedan tim se bavio ciljevima radnje Erasmus-a i Youthpass-a drugi sakupljanjem informacija o plastici, treći o vodi, četvrti je skupljao i pravio multimedijalne fajlove, dok su sve to slali petom timu, koji je radio finalnu brošuru. Ceo dan smo kolektivno radili na tome i posle objavili, to jest prezentovali brošuru pred svim učesnicima. Posle toga smo imali filmsko veče.


Dan 8.
(02.08.2021.)

 

Na prvom sastanku nas je organizator podelio u timove u kojima smo pričali, šta bi mogli da promenimo u sredini u kojoj živimo, što se tiče očuvanja vode i smanjenja upotrebe plastike. Svako ko je imao ideju ili neku već uspešnu aktivnost u ovoj oblasti, mogao je da je iznese i tako pruži primer dobre prakse za ostale učesnike. Nakon rada u timovima grupni sastanak se svodio na princip rada „Od reči, do dela“, to jest kako mi zaista možemo da utičemo na ovaj problem i koja je naša ideja da prenesemo steknuto znanje kad se vratimo kući. Na zahtev tima iz Rumunije imali smo zanimljivu radionicu, na kojoj smo naučili kako se može ponovno upotrebiti otpad, tako su nam pokazali, kako se od limenki mogu praviti male činije a od tetrapak ambalaže novčanici. Posle smo imali slobodno vreme. Tim iz Srbije je skoro kao i svi ostali učesnici bio za ideju odlaska na bazen, tako da smo ostatak dana proveli tamo.


Dan 9.
(03.08.2021.)

 

Pretposlednjeg dana zbog uvedenih mera za borbu protiv korona virusa, ujutru smo otišli da uradimo testove i nastavili put u „Istoričeski park“ koji se nalazi u blizini grada Varna. To je relativno novi park u kojem smo imali organizovanu turističku pratnju. Podeljeni u dve grupe smo sa vodičima obilazili ovaj park, u kojem smo imali priliku da vidimo kako se gradila bugarska civilizacija kroz istoriju. Na istom mestu, smo posle obilaska prisustvovali na programu gde su nastupali Bugari iz Moldavije i predstavili svoj folklor. Nakon toga smo se vratili i evaluirali projekat. Nakon toga smo u sali imali oproštajnu žurku svi zajedno.


Dan 10.
(04.08.2021.)

 

Poslednjeg dana smo se pozdravili sa svima u nadi da ćemo se opet sresti i sarađivati i na drugim projektima. To ipak nije bio poslednji dan za nas, učesnike iz Srbije, jer smo tek sledećeg dana imali organizovan prevoz. Mi smo tog dana ostali tamo, malo smo obišli grad i družili se sa domaćinima.


Dan 11.
(05.08.2021)

 

Rano ujutru smo krenuli za obližnji grad Gabrovo, iz kojeg smo putovali za Sofiju i posle toga konačno krenuli kući.