Izveštaj iz ugla naših učesnika - predstavnika Srbije na ovom projektu:

 

Ana Lazarević

Bojana Filipović

Milica Fina

Vera Vlaški

Nikola Anastasijević

 

 

U periodu od 3.-14. decembra kao predstavnici Srbije učestvovali smo u internacionalnoj Erasmus+ omladinskoj razmeni “United we play”. Ovo je bio inkluzivni projekat za slepe mlade osobe sproveden u Italiji. Glavni organizator je Italijanska organizacija Young Men’s Christian Association Parthenope dok je partnerska organizacija iz Srbije udruženje “Kulturni centar mladih Vojvodine” iz Sombora.


Ovaj projekat je okupio 35 učesnika iz 7 zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Turska.


Budući da je ovo projekat čija je glavna tema interkulturalna razmena kroz neformalnu edukaciju, umetnost a najviše muziku, sve radionice, aktivnosti i ekskurzije bile su bile koncipirane na taj način. Radionice su bile bazirane na plesu, muzici i teatru dok su se aktivnosti odnosile i na zajedničko kuvanje, uređenje/održavanje životnog prostora, posete muzeja, škola i drugih institucija.


Najveći utisak je ostavila aktivnost “večera u mraku” a najzanimljivije je bilo raznoliko predstavljanje kultura ovih zemalja kroz muziku, ples, hranu i piće.


Posetili smo muzej umetnosti u Napulju kao i umetničku školu “Alma d’Arte” i osnovnu školu “Samniun” u kojoj smo na samom kraju izveli zajednički performans koji je objedinio sve ono što smo učili i vežbali proteklih dana.


Ovaj program je veoma motivišuć i podstakao nam je brojne ideje o tome šta možemo da učinimo više za osobe sa oštećenim vidom sada kada smo se vratili kućama. Ovaj projekat nas je povezao i učinio jednakima. Otkrili smo da osobe koje imaju oštećenje vida poseduju mnoge talente a posebno u muzici i da na svet gledaju isključivo srcem.