Radionica na temu dizajna zvuka će se održati 19. maja 2018. od 19h do 20h u prostorijama Muzičke škole "Petar Konjović", Sombor. Ovu radionicu vode nastavnici ove škole, dizajneri zvuka Željka Milošević i Goran Kulić.

 

Pošto je broj učesnika oraničen, neophodno je predhodno se prijaviti na mejl artmreza@gmail.com (navesti ime, prezime, godine, kontakt telefon). Radionica je namenjena svim uzrastima, prednost imaju osnovci i srednjoškolci kao i slepe i slabovide osobe. 

 

Ova radionica se organizuje u okviru 15. Noći muzeja i pored nje đaci i nastavnici muzičke škole predstaviće interaktivnu izložbu i još dve radionice pod imenom "Zvuk i muzika kao igra" a učešće je potpuno BESPLATNO.

 

Uz interakciju biće predstavljeni instrumenti, uređaji i programi vezane za dizajn zvuka:

 

Teremin (prvi elektronski instrument) – posetioci će moći da sviraju na njemu i da saznaju kako on funcioniše.

 

Arduino klavir - učenici koji su članovi sekcije za programiranje i robotiku u OŠ "Dositej Obradović" demonstriraće ovaj klavir koji svira kada prstom dotaknemo tečnost u čašama od kojih je ovaj klavir sačinjen. Radi na principu ekrana mobilnih telefona osetljivih na dodir. 

 

Pretvaranje audio signala u MIDI – od strane nastavnika i đaka sa smera Dizajn zvuka posetioci će saznati kako ova tehnologija funkcioniše i putem mikrofona će moći da otpevaju tonove koji će iz zvučnika izaći kao zvuk nekog instrumenta (napr. klavir, harfa, violina itd.)

 

Auto tune program – posetioci će imati priliku da se oprobaju u pevanju iako možda za to do sada nisu imali nikakvog talenta. 

 

Igranjem društvene igre "Muzika kao igra" učenici sa Teoretskog smera upoznaće posetioce sa istorijom muzike, kompozitorima, delima, epohama... Sa posetiocima će zajednički komponovati i svirati učenici sa Vokalno-instrumentalnog smera, a Etno smer će realizovati interaktivnu radionicu za najmladje "Napravi/nacrtaj i ukrasi". Suština je približiti deci svet muzike na bajkovit i zanimljiv način.

 

Pored ovoga posetioci će dodatno moći da slušajući "dožive" moć stereo zvuka kao i reverba prostorije. Na panelima će biti ištampani kratki tekstovi o Lavu Sergejeviču Tereminu, MIDI tehnologiji, reverbu, stereo zvučnoj slici, muzičkim instrumentima i epohama. Na video bimu će se prikazivati snimci korišćenja teremina kroz decenije i video o foley zvuku.